Tärkeitä asioita

YHTEISKUNNALLINEN VAIKUTTAMINEN

”Jo nuorena ja juuri vaalikelpoisena osallistuin kuntavaaleihin Espoossa. Toimin urheilu- ja ulkoilulautakunnassa, vasta perustetussa ympäristölautakunnassa sekä kaupunkisuunnittelulautakunnassa ja sosiaalilautakunnan alaisessa jaostossa.  Tämä vaikuttaminen jäi taustalle muutamaksi vuosikymmeneksi, koska asuin ulkomailla tai matkustin työni takia jopa 180 päivää vuodessa eri puolilla maapalloa.

Poliittinen aktiivisuuteni eli kuitenkin koko ajan ja paluun politiikkaan tein 1990-luvulla.

Osallistuin omalla panoksellani presidenttien Martti Ahtisaaren ja Tarja Halosen vaalikampanjoihin sekä vuosien 2011 ja 2015 eduskuntavaaleihin sekä vuoden 2012 kuntavaaleihin Espoon kunnallisjärjestön strategisena vetäjänä.

”Jatkan työtäni oikeudenmukaisuuden, työn ja tasa-arvon puolesta.”

LIIKUNTA JA URHEILU

Toimin Tapion Hongan yleisurheilujaostossa jo 13-vuotiaana ja olin perustamassa yleisurheilun ja hiihdon Tapiot-seuraa 1960-luvun puolivälissä.  Olin seuran ensimmäinen toiminnanjohtaja, sittemmin varapuheenjohtaja ja olin perustamassa Suomen ensimmäistä yleisurheilukoulua 1960- ja 70-lukujen vaihteessa kahden hyvän ystäväni kanssa.  Tästä lähti todella monipuolinen yleisurheilutoiminta käyntiin.

”Ilokseni Espoon Tapiot voitti ensimmäisen kerran yleisurheilun Kalevan Maljan 2016.”

Ulkomaisten työtehtävieni vuosien aikana urheilutehtävät jäivät sivuun, mutta palattuani Suomeen lähdin uudestaan mukaan. Nyt lajina oli uinti, sillä vanhin lapsistani oli Tansaniassa koulussa edistynyt uinnissa hyvin.  Oma uinnin järjestöurani alkoi ensin espoolaisessa Tapiolan Uimareissa ja Laaksolahden Virissä muun muuassa monivuotisena puheenjohtajana.

Sittemmin olen ollut uimaseura Cetuksen perustajajäsen, sekä seuran hallituksen jäsen ja puheenjohtaja sekä tänään seuran kunniapuheenjohtaja.  Cetus on viime vuosina noussut suomalaisen uinnin kärkeen ja seitsemänä viimeisenä vuotena voittanut uinnin Kalevan Maljan sekä lähes kaikkien muiden kotimaisten arvokilpailujen pistekilpailut.

”Mielestäni Cetuksessa on tehty asioita oikein.  Sen vuoksi hyviä tuloksia on tullut.”

KEHITYSYHTEYSTYÖ JA TANSANIA

”Nuorena poikana olin kiinnostunut löytöretkistä.  Stanleyn kuuluisat sanat Tanganjika-järven rannalla Ujijin kylässä: ’Tohtori Livingstone, otaksun’, jäivät soimaan sieluuni.  Syntyi tarve päästä itse käymään samoilla seuduilla.  Perehdyin Afrikan historiaan ja seurasin maanosan itsenäistymistä kolonialismista.  Vuonna 1981 siirryin työskentelemään Tansanian vesiministeriöön keskusvesilaboratorion kemistiksi.  Vuodet Tansaniassa vahvistivat näkemystäni sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja solidaarisuuden merkityksestä.  Se aika antoi minulle elinikäisen yhteyden maahan, kansaan ja ihmisiin, joita arvostan ja jotka ovat ystäviäni tänään ja huomenna”

TEATTERI JA MUSIIKKI

”Kolmen suuren asian – yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja liikunnan järjestötoiminnan sekä Tansania-yhteistyön jälkeen jää melko vähän aikaa jaettavaksi.  Yksi elämäni tärkeistä asioista on kuitenkin teatterista nauttiminen.  Kesäisin Kontiolahden korkeatasoinen kanavateatteri Pielisjoen Jakokoskella on muodostunut jo traditioksi.  Tätä kokemusta suosittelen kaikille.  Lisäksi kuuntelen mielelläni musiikkia.  Makuni on varmasti omintakeinen: Junnu Vainion ’Vanhoja poikia viiksekkäitä’ on ehdoton.  Kuorolaulu viehättää.  Espoon Mieslaulajien , ESMILA:n konsertit ovat ’must’.”

Tällä hetkellä toimin Espoon Sirkus- ja Teatterikoulun kannatusyhdistyksen hallituksen jäsenenä sekä 2023 alkaen hallituksen varapuheenjohtajana.

PUUMALAN SALOMAAT

”Puumalaan olen palannut aina uudelleen sen jälkeen, kun ensimmäisen kerran siellä olin muutaman viikon ikäisenä. Piekiäisen Nestorin – entisen torpparin – pientilan perhe-yhteisö muodostui minulle tärkeäksi kiintopisteeksi elämäni varrella.  Talvisin pääsin ajamaan hevosella tukkirahtia, kesäisin kyntämään peltoja – elin täyttä elämää.  Opin, mitä luonto ja työ merkitsevät.

Edelleen vietän vapaa-aikani Puumalassa mökillä ja veneillen Vuoksen vesistössä.  Rantasalmen Linnansaaren kansallispuisto ja norpat vapauttavat ajatukseni ja auttavat kohtaamaan uusia haasteita,”

NÄITÄ IHMISIÄ ARVOSTAN

  • Julius Nyerere

”1980-loppupuolella kuuluin Suomi-Tansania seuran hallitukseen ja toimin myös seuran puheenjohtajana.  Tapasin silloisen Tansanian presidentin Mwalimu Julius Nyereren ja minulla oli mahdollisuus pitkään keskusteluun ja mielipiteiden vaihtoon hänen kanssaan. Viimeistään silloin huomasin, että hän oli yksi suurista Afrikan itsenäistymishistorian tekijöistä.”

  • Nestor Piekiäinen

”Lapsuuteni ja nuoruuteni Puumalassa tilan isäntä Nestor Piekiäinen oli aktiivinen kunnallispoliitikko; maalaisliittolaisessa kunnassa aito demari, joka heilutti vuosikymmeniä joko valtuuston tai kunnanhallituksen puheenjohtajan nuijaa.  Oikeudenmukaisuus, työ ja tasa-arvo olivat hänen mottojaan.”

MOTTO

Tommy Tabermannin sanoin:

”Ihmeitä ei pidä odotella, ihmeitä pitää tehdä.”